5 mīti par ēteriskajām eļļām grūtniecēm

“Viena tante teica, tāpēc es zinu, ka tā ir…” – tā veidojas dažādi maldīgi uzskati arī par ēteriskajām eļļām grūtniecēm un jaunajām māmiņām.

Mīts #1: Ēteriskās eļļas ir kaitīgas grūtniecēm un jaunajām māmiņām

Jā, dažas eļļas var būt kaitīgas grūtniecēm, bet tas tieši tāpat attiecas uz visiem cilvēkiem, ne tikai uz šo kategoriju. Apgalvot, ka eļļas ir kaitīgas principā, ir maldinoši.
Tikai tāpēc, ka atsevišķi izdalīts mentols var kaitēt bērnam, nenozīmē, ka piparmētru eļļā esošais mentols būtu bīstams.
Speciālisti tomēr neiesaka grūtniecēm un jaunajām māmiņām izmantot tādas eļļas kā baziliku, anīsu, kamparu, salviju vai tūju.
Ēteriskās eļļas ir spēcīgas, tomēr nerada apdraudējumu, ja tās izmanto zinoši un ar pienācīgu rūpību.

Mīts #2: Ēteriskās eļļas ir kaitīgas vēl nedzimušajiem bērniem

Nav pieejami pierādījumi par to, vai ēterisko eļļu ieelpošana, iekšēja vai ārīga lietošana grūtniecēm kaitētu embrijam. Zinātnieki uzskata par maz ticamu, ka, piemēram, vannošanās ūdenī, kam piejaukti daži pilieni eļļas, spētu radīt kādas problēmas vai izsauktu abortu.
Tā kā principā visas vielas, ko saņem māte, saņem arī bērns, tad eļļu izmantošana var būt pat ieteicama, tomēr jāievēro zināmas drošības vadlīnijas – piemēram, speciālisti grūtniecēm neiesaka lietot lavandu, savukārt kumelīte, vīraks, ģerānija, ingvers, pačūlija vai sandalkoks ir drošas eļļas.

Mīts #3: Piparmētras veicina priekšlaicīgas dzemdības un samazina mātes pienu

Klīniskie pētījumi rāda, ka ģerānijas un piparmētras ēteriskajām eļļām piemīt spazmas mazinošas īpašības. Nav nekādu pierādījumu tam, ka piparmētras veicinātu priekšlaicīgas dzemdības. Tas pats attiecas arī uz piena daudzumu.
Tieši otrādi – grūtniecēm regulāra piparmētru tēju un ēteriskās eļļas lietošana palīdz mazināt nelabumu.

Mīts #4: Vīraks var izraisīt abortu vai menstruācijas

Arī šī pārliecība ir bez pierādījumiem. Faktiski 30% sieviešu Irānā lieto vīraku savas grūtniecības laikā, jo tas stiprinot zīdaiņu atmiņu.

Mīts #5: Jākonsultējas ar savu ārstu vai vecmāti pirms ēterisko eļļu lietošanas

Ja Jūs kur internetā sastopat šādu tekstu, tad ziniet, ka, visdrīzāk, tas nenozīmē neko. Vienkārši raksta autors tādējādi norāda, ka nevar uzņemties atbildību par medicīniskas konsultācijas sniegšanu. Tā ir jādara. Tādi ir noteikumi.
Patiesība ir tāda, ka pat mūsdienās medicīnas studentiem nekas par ēteriskajām eļļām netiek mācīts, diemžēl. Par farmaceitiskajiem līdzekļiem un to iedarbību uz organismu – jā, par ēteriskajām eļļām – nē. Tāpēc, visdrīzāk, pat medicīnas doktors nevarētu būt autoritāte šajā ziņā.
Kamēr ASV aromterapijas skolas ir diezgan rezervētas pret ēterisko eļļu iekšķīgu lietošanu, Eiropas skolās tas jau tiek ieteikts. Bet pat Eiropā vairumā gadījumu aromterapijas speciālisti par tādiem kļūst pašmācības ceļā.

Iepazīstieties ar zinātniski un medicīniski pamatotu informāciju! Apgūstiet ēteriskās eļļas paši! Tas ir prātīgākais veids.